Psykosyntes
Begreppet Psykosyntes grundades av Roberto Assagioli i Italien i början av 1900–talet. Psykosyntes är en praktisk psykologi i tiden som fokuserar på det friska i varje människa och hennes inneboende potential. Den ser möjligheten i personliga svårigheter och menar att i varje upplevt problem finns fröet till personlig utveckling och mognad. Inspirerad av tänkare och vetenskapsmän från olika kulturer grundade Roberto Assagioli Psykosyntesen och skapade en mängd övningar och tekniker som används över hela världen vid samtalsterapi, handledning, personlig utveckling, organisationsutveckling och ledarskapsutveckling. Att väcka viljan, komma till insikt, finna mening och att acceptera är nyckelord i psykosyntesen.
Psykosyntesen är otroligt kärleksfull och förlåtande. Det finns alltid möjlighet att släppa gamla mönster och hinder för att gå vidare. Detta leder till mer balans, harmoni, mindre stress och mer kärleksfulla relationer.
Viljan
Vi tror att vi väljer själva och att många av våra val är våra egna, men i många fall har vi blivit påverkade utan att veta om det. Många människor tror sig inte ha möjligheten att göra egna val utan anpassar sig till sin omgivning. Detta för att uppleva en känsla av att duga för stunden. Det vilar på oss själva att ta eget ansvar för vår hälsa och välbefinnande. Vi kan lära oss att utveckla vår vilja och vara ”mer än” vår smärta, ångest eller problemsituation.
Acceptans
Inom psykosyntesen är acceptansen mycket central i betydelsen att förstå att vi faktiskt får känna precis det vi känner. Först när vi accepterar det vi känner kan vi förändra det vi vill förändra. När jag väljer att acceptera min känsla utan att förvränga eller döma den kommer samtidigt en chans till nya insikter och valmöjligheter. En potential för nya känslor öppnas upp och nya bilder och handlingsmönster börjar växa fram i ditt undermedvetna.